Sunday, March 29, 2009

EARTH HOUR. Do You Participate? Or Being Ignorant?



World Wildlife Fund is asking individuals, businesses, governments and organizations around the world to turn off their lights for one hour – Earth Hour – to make a global statement of concern about climate change and to demonstrate commitment to finding solutions.


So dengan rasminyer Malaysia participate dengan program nieh tahun nie..
Program ker??
Aku rasa bende ni lebih kepada demonstration actually...
This is "the biggest climate change demonstration ever attempted" katanyer.
Di sertai oleh seluruh umat atas muka bumi ni yang care about environment, care about our earth...

So tadi tepat kol 8.30pm aku pon off segala mala suis elektrik yang xguna...
Laptop, lampu, kipas, etc. [time mandi jer on lampu :D]



feeling2 sangat iols mandi~

So aku terjebak dalam kancah kegelapan ni jugeks...
rase best pulak sebab dapat tengok ramai gak and boleh dikatakan majoriti orang kat sekeliling aku pon buat benda yang sama...

Sama-sama kiter menunjukkan kat Global Climate Change Conference yang berlangsung kat Copenhagen betapa kita care and kesah tentang isu pemanasan global yang amat critical skang neh...


gigih uols~


erm...


even ramai yang participate, sedih gak aku sebenanyer...
ade jugak orang yang mentaliti tapak kaki unta...
yang paling sedih, classmate aku sendiri pulak tuh..
katanya "sapa yang nak padamkan lampu kol 8.30 malam nih, xde maknenyer..."

macam xde otak kan?
katanya xde maknannye nak sejukkan bumi, kita kene bergelap sejam..



xde otak uols... brainless...

ignorant oh ignorant...
so damn fuckingly pathetic...

ko paham x ape motif program nie?
bukannyer kiter sama2 menjimatkan letrik dapat menyejukkan bumi [secara langsung]...
kalau xtau, jangan la memandai nak kate xde maknela, ape la..kann??
kesiannnnnnnn..

meh aku nak bitau...

dear moron,
ko tau x apa EARTH HOUR nie?
ia bukan sekadar BERGELAP and jimat letrik sajok..

benda ni menjadi simbol bahawa kiter 1 donia boleh bersatu padu menentang pemanasan global...
bukan kene baya pon nak sertai kan??

at least kiter tunjukkan kesungguhan kiter yang kiter kesah tentang global warming...

secara xlangsungnyer, kiter leh menjimatkan letrik even bukan bapak kau yang baya letrik tuh...

bayangkan selalu kiter tutup lampu katelah kol 12-6am...
so dengan adenyer EARTH HOUR ni leh la kiter tambah penjimatan lagi sejam...
tu pon ko xleh pikir ker?

secara matematik nyer kalo 1 bandar tutup lampu, xke jimat dah?
1 Malaysia?
1 Asia?
1 Dunia?

gtew feeling2 bumi gelap gelitas...

berapa banyak stesen jana kuasa yang xperlu dijana atau dikurangkan operasinyer dalam masa sejam nie?
berapa banyak bahan bakar yang boleh dijimatkan untuk menjana kuasa letrik kat dunia nie?
berapa banyak karbon dioksida xdibebaskan oleh stesen janakuasa dalam masa sejam ni?
banyak kan?
banyak kan?
xterkira banyaknyer kan?


stesen janakuasa elektrik in case kalau ko xkenal amende natang tuh kan...

xke dapat mengurang kan sedikit sebanyak global warming?

aku tak salahkan mak ko kenapa otak ko tak terjangkau pon benda2 common nie...
open up your mind please...
kesian sangat kat ko moron oi...

cik bedah kat felda taib ando tu pon paham ape significant nyer EARTH HOUR ni...



cik bedah, cik senah, kak ngah, cik temah ngan cik bella pon paham betapa bumi kita semakin memanas and kite perlu berbuat sesuatu~ [gambar hiasan ley?]

Sunday, March 22, 2009

My Weekly Top 10 Songs

1. Beyonce - Halo




2. Britney Spears - Circus




3. The Pussycat Dolls - Jai Ho! (You Are My Destiny)




4. Lady GaGa - Eh Eh (Nothing Else I Can Say)




5. Lady GaGa - Just Dance




6. Britney Spears - If You Seek Amy




7. The Pussycat Dolls - I Hate This Part




8. Beyonce - Single Ladies (Put A Ring On It)




9. Ciara - Never Ever




10. Lady GaGa - Poker Face

Saturday, March 7, 2009

Sape Kate Pegang Hanjing Haram???


Adoiyai...

Teringat lak aku pada suatu mase yang lalu... Aku baru balik class time tuh... Dalam keta aku duk argue ngan classmates aku...

Ape dier kate???

HARAM PEGANG ANJING!!!

motiff??? Penatla aku kate kat dier yang pegang anjing xharamlah bodoh... Tapi dier still dengan muke sinis berkate aku nie dah ilang akal bagai... Motip? CHOI!

But penat sebenarnyer nak argue dengan manusia yang xberilmu nie... BODOH tapi berlagak macam pandai sangat... Ko tuh dah dasar melayu totok yang xreti nak bukak sikit minda ko tuh...memang camtuh...

So berbalik pada topik, "SAPE KATE HARAM PEGANG HANJENG???"

1. Anjing sebenarnye TAK HARAM DIPEGANG...
  • paham??? XKISAHLA BASAH KER, KERING KER... Boleh sajok... paham?


2. Anjing boleh dipelihara untuk tujuan SEKURITI dan PEMBURUAN...
  • xkisahla untuk jage umah ker, ladang2 ker, apa2 yang berkaitan ngan keselamatan kekdahnyer~ dan memekan hasil buruan hanjeng tidak haram!!!

3. Kalo terkena AIR LIUR hanjeng ittiew haruss dibasuh hokay... 7 kali air ngan tanah sekali tentunyew..

Rasulullah s.a.w. telah bersabda:
"Apabila anjing menjilat dalam bejana kamu, maka cucilah dia tujuh kali, salah satu di antaranya dengan tanah. " (Riwayat Bukhari)

4. Bukan sajok air lir, tapi segala hasil kumuhan hanjeng ittiew yakni taik dan kencingnyer juga haruss dibasuh...

5. Pahala seseorang ittiew akan berkurang 1 qirat kalo dier bela hanjeng ittiew TANPA APA2 TUJUAN.
  • So, kalau dibolehkan bela anjing bertujuan keselamatan dll, takkan xbleh pegang hanjing ittiew walhal hanjing ittiew PERLU DILATIH DAHULU...Harussla kene pegang2 gittiew kan?
Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Barangsiapa memelihara anjing, selain anjing pemburu atau penjaga tanaman dan binatang, maka pahalanya akan berkurang setiap hari satu qirat." (Riwayat Jamaah)


6. Kalo uols ade bela hanjing untuk tujuan tertentew, haruss JANGAN LETAK DALAM RUMAH...
  • Macam uols gantung2 gambo jegeks dalam umah, same hukumnye cam hanjeng dalam umah... MALAIKAT XMASUK HOCCAY~
Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Malaikat Jibril datang kepadaku, kemudian ia berkata kepadaku sebagai berikut: Tadi malam saya datang kepadamu, tidak ada satupun yang menghalang-halangi aku untuk masuk kecuali karena di pintu rumahmu ada patung dan di dalamnya ada korden yang bergambar, dan di dalam rumah itu ada pula anjing. Oleh karena itu perintahkanlah supaya kepala patung itu dipotong untuk dijadikan seperti keadaan pohon dan perintahkanlah pula supaya korden itu dipotong untuk dijadikan dua bantal yang diduduki, dan diperintahkanlah anjing itu supaya dikeluarkan. (Riwayat Abu Daud, Nasa'I, Tarmizi dan Ibnu Hibban)


So actually kepale otak orang yang kata pegang hanjeng haram ittiew telah dimomok-momokkan dengan menda yang amat menjijikkan sebab MENGHARAMKAN BENDA YANG XHARAM.

Motip kan... Taboo hanjeng nie dalam masyarakat melayu haruss dibuang terus... Bukak skit minda ko tuh.~

Oh yer, pesanan kat classmates aku yang kononnyer alim ulamak...

"Pegang anjing haram yer? yang ko pegang betine ko tuh siap gomol2 tido sesame bagai xpe la??? YANG TUH JELAS2 HARAM BODOI OIIII!!!

oh yer, ko nak argue plak aku MAZHAB APA??? urm..

ko tuh fanatik Mazhab Syafi'e sangat ker??

Addow ko AKAD setiap kali ko menjalankan proses jual-beli? Addow ko akad setiap kali ko beli air tin kat vending machine? ADDOW?? NAN HADDOW!!!

Ado ko bayar zakat pakai beras macam Mazhab Syafie WAJIBKAN???NAN HADDOW!!!

Lagi 1, PERBANKAN di MALAYSIA ikot macam2 mazhab, especially HANAFI. So xde limitation pon kalo kiter ikut mana2 mazhab.

So, go and learn something before ko nak arguing something...

Sekian, terima kasih"

My Weekly Top 10 Songs

1. Beyonce - Halo





2. Britney Spears - Circus





3. Lady GaGa - Eh Eh (Nothing Else I Can Say)





4. Lady GaGa - Just Dance




5. Beyonce - Single Ladies (Put A Ring On It)





6. The Pussycat Dolls - I Hate This Part





7. Leona Lewis - Run





8. Britney Spears - If You Seek Amy





9. Ciara - Never Ever






10. Pink - Sober