Sunday, March 29, 2009

EARTH HOUR. Do You Participate? Or Being Ignorant?



World Wildlife Fund is asking individuals, businesses, governments and organizations around the world to turn off their lights for one hour – Earth Hour – to make a global statement of concern about climate change and to demonstrate commitment to finding solutions.


So dengan rasminyer Malaysia participate dengan program nieh tahun nie..
Program ker??
Aku rasa bende ni lebih kepada demonstration actually...
This is "the biggest climate change demonstration ever attempted" katanyer.
Di sertai oleh seluruh umat atas muka bumi ni yang care about environment, care about our earth...

So tadi tepat kol 8.30pm aku pon off segala mala suis elektrik yang xguna...
Laptop, lampu, kipas, etc. [time mandi jer on lampu :D]



feeling2 sangat iols mandi~

So aku terjebak dalam kancah kegelapan ni jugeks...
rase best pulak sebab dapat tengok ramai gak and boleh dikatakan majoriti orang kat sekeliling aku pon buat benda yang sama...

Sama-sama kiter menunjukkan kat Global Climate Change Conference yang berlangsung kat Copenhagen betapa kita care and kesah tentang isu pemanasan global yang amat critical skang neh...


gigih uols~


erm...


even ramai yang participate, sedih gak aku sebenanyer...
ade jugak orang yang mentaliti tapak kaki unta...
yang paling sedih, classmate aku sendiri pulak tuh..
katanya "sapa yang nak padamkan lampu kol 8.30 malam nih, xde maknenyer..."

macam xde otak kan?
katanya xde maknannye nak sejukkan bumi, kita kene bergelap sejam..



xde otak uols... brainless...

ignorant oh ignorant...
so damn fuckingly pathetic...

ko paham x ape motif program nie?
bukannyer kiter sama2 menjimatkan letrik dapat menyejukkan bumi [secara langsung]...
kalau xtau, jangan la memandai nak kate xde maknela, ape la..kann??
kesiannnnnnnn..

meh aku nak bitau...

dear moron,
ko tau x apa EARTH HOUR nie?
ia bukan sekadar BERGELAP and jimat letrik sajok..

benda ni menjadi simbol bahawa kiter 1 donia boleh bersatu padu menentang pemanasan global...
bukan kene baya pon nak sertai kan??

at least kiter tunjukkan kesungguhan kiter yang kiter kesah tentang global warming...

secara xlangsungnyer, kiter leh menjimatkan letrik even bukan bapak kau yang baya letrik tuh...

bayangkan selalu kiter tutup lampu katelah kol 12-6am...
so dengan adenyer EARTH HOUR ni leh la kiter tambah penjimatan lagi sejam...
tu pon ko xleh pikir ker?

secara matematik nyer kalo 1 bandar tutup lampu, xke jimat dah?
1 Malaysia?
1 Asia?
1 Dunia?

gtew feeling2 bumi gelap gelitas...

berapa banyak stesen jana kuasa yang xperlu dijana atau dikurangkan operasinyer dalam masa sejam nie?
berapa banyak bahan bakar yang boleh dijimatkan untuk menjana kuasa letrik kat dunia nie?
berapa banyak karbon dioksida xdibebaskan oleh stesen janakuasa dalam masa sejam ni?
banyak kan?
banyak kan?
xterkira banyaknyer kan?


stesen janakuasa elektrik in case kalau ko xkenal amende natang tuh kan...

xke dapat mengurang kan sedikit sebanyak global warming?

aku tak salahkan mak ko kenapa otak ko tak terjangkau pon benda2 common nie...
open up your mind please...
kesian sangat kat ko moron oi...

cik bedah kat felda taib ando tu pon paham ape significant nyer EARTH HOUR ni...



cik bedah, cik senah, kak ngah, cik temah ngan cik bella pon paham betapa bumi kita semakin memanas and kite perlu berbuat sesuatu~ [gambar hiasan ley?]

3 charutan:

JloNash said...

lmao!

klau dorunk bace nie and my friend of mine bace nie mmg sentap noks...
huhu

.:iss:. said...

hahahahaha~

haruss letak link blog iols kat blog uols ala2 iols letak link blog uola kat sini..

bia dorang sentap tak terkata

:D

payah tol nak mengaja orang yang ada mata tapi buta and ada telinga tapi tuli...

Fitrihadi.com said...

kekekeke memang curlast ar entry ni untuk ajar moron2 tu.. :p