Saturday, March 7, 2009

Sape Kate Pegang Hanjing Haram???


Adoiyai...

Teringat lak aku pada suatu mase yang lalu... Aku baru balik class time tuh... Dalam keta aku duk argue ngan classmates aku...

Ape dier kate???

HARAM PEGANG ANJING!!!

motiff??? Penatla aku kate kat dier yang pegang anjing xharamlah bodoh... Tapi dier still dengan muke sinis berkate aku nie dah ilang akal bagai... Motip? CHOI!

But penat sebenarnyer nak argue dengan manusia yang xberilmu nie... BODOH tapi berlagak macam pandai sangat... Ko tuh dah dasar melayu totok yang xreti nak bukak sikit minda ko tuh...memang camtuh...

So berbalik pada topik, "SAPE KATE HARAM PEGANG HANJENG???"

1. Anjing sebenarnye TAK HARAM DIPEGANG...
  • paham??? XKISAHLA BASAH KER, KERING KER... Boleh sajok... paham?


2. Anjing boleh dipelihara untuk tujuan SEKURITI dan PEMBURUAN...
  • xkisahla untuk jage umah ker, ladang2 ker, apa2 yang berkaitan ngan keselamatan kekdahnyer~ dan memekan hasil buruan hanjeng tidak haram!!!

3. Kalo terkena AIR LIUR hanjeng ittiew haruss dibasuh hokay... 7 kali air ngan tanah sekali tentunyew..

Rasulullah s.a.w. telah bersabda:
"Apabila anjing menjilat dalam bejana kamu, maka cucilah dia tujuh kali, salah satu di antaranya dengan tanah. " (Riwayat Bukhari)

4. Bukan sajok air lir, tapi segala hasil kumuhan hanjeng ittiew yakni taik dan kencingnyer juga haruss dibasuh...

5. Pahala seseorang ittiew akan berkurang 1 qirat kalo dier bela hanjeng ittiew TANPA APA2 TUJUAN.
  • So, kalau dibolehkan bela anjing bertujuan keselamatan dll, takkan xbleh pegang hanjing ittiew walhal hanjing ittiew PERLU DILATIH DAHULU...Harussla kene pegang2 gittiew kan?
Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Barangsiapa memelihara anjing, selain anjing pemburu atau penjaga tanaman dan binatang, maka pahalanya akan berkurang setiap hari satu qirat." (Riwayat Jamaah)


6. Kalo uols ade bela hanjing untuk tujuan tertentew, haruss JANGAN LETAK DALAM RUMAH...
  • Macam uols gantung2 gambo jegeks dalam umah, same hukumnye cam hanjeng dalam umah... MALAIKAT XMASUK HOCCAY~
Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Malaikat Jibril datang kepadaku, kemudian ia berkata kepadaku sebagai berikut: Tadi malam saya datang kepadamu, tidak ada satupun yang menghalang-halangi aku untuk masuk kecuali karena di pintu rumahmu ada patung dan di dalamnya ada korden yang bergambar, dan di dalam rumah itu ada pula anjing. Oleh karena itu perintahkanlah supaya kepala patung itu dipotong untuk dijadikan seperti keadaan pohon dan perintahkanlah pula supaya korden itu dipotong untuk dijadikan dua bantal yang diduduki, dan diperintahkanlah anjing itu supaya dikeluarkan. (Riwayat Abu Daud, Nasa'I, Tarmizi dan Ibnu Hibban)


So actually kepale otak orang yang kata pegang hanjeng haram ittiew telah dimomok-momokkan dengan menda yang amat menjijikkan sebab MENGHARAMKAN BENDA YANG XHARAM.

Motip kan... Taboo hanjeng nie dalam masyarakat melayu haruss dibuang terus... Bukak skit minda ko tuh.~

Oh yer, pesanan kat classmates aku yang kononnyer alim ulamak...

"Pegang anjing haram yer? yang ko pegang betine ko tuh siap gomol2 tido sesame bagai xpe la??? YANG TUH JELAS2 HARAM BODOI OIIII!!!

oh yer, ko nak argue plak aku MAZHAB APA??? urm..

ko tuh fanatik Mazhab Syafi'e sangat ker??

Addow ko AKAD setiap kali ko menjalankan proses jual-beli? Addow ko akad setiap kali ko beli air tin kat vending machine? ADDOW?? NAN HADDOW!!!

Ado ko bayar zakat pakai beras macam Mazhab Syafie WAJIBKAN???NAN HADDOW!!!

Lagi 1, PERBANKAN di MALAYSIA ikot macam2 mazhab, especially HANAFI. So xde limitation pon kalo kiter ikut mana2 mazhab.

So, go and learn something before ko nak arguing something...

Sekian, terima kasih"

2 charutan:

JloNash said...

Yes I agrre 100%.. well duh bese r org mlayu x nk pndang masa depan still in the dark ages...

bhahaha

.:iss:. said...

dark ages...

stone ages..

haha...

thanks Nash...diorang ni mane jer amik Degree, tapi mind macam budak2 kindergarten jer..