Saturday, May 29, 2010

Review: “Bionic” by Christina Aguilera

 

Hohoho dah lama iols tak melacurkan mana-mana album since Mariah Carey one and only E=MC2 dulu khen?

 

So memandangkan Christina Aguilera akan release her 4th studio album ni dalam masa terdekat, terimalah entry review iols tentang each track by track yang ada dalam album beliau yang berjudul Bionic ni uols!

 

Tema album ni? Ya. Futuristic katanya. Tema yang contrast dengan her last album which is Back To Basics. Predictable sangat temanya TAPI pity her. Semua orang will continuously compared her to Lady Gaga since dia neh break lama sangat untuk release this shit dan in the mean time, Gaga mula menempa nama dalam industri. OMG So sad. :nanges:

 

And this is my review. Track by track mengikut tertib susunan lagu dalam album occayh.

 

BIONIC (9/10)
Opening yang tersangat brilliant untuk album ni hoccayh! Sujud! Great up-tempo song!!! Edgy sangat beat! TAPI!!! OMG. Xtina sundels ni asyik ulang "BIONIC-ELECTRONIC-SUPERSONIC" thingy. Sounds SO GAGA. Dah la muzik yang konon ala futuristik gini orang terus cop sama macam Gaga. :nangis: Tapi dia eja XXX-TTT-III-NNN-AAA tu memang curlast! Addictive!

 

NOT MYSELF TONIGHT (8.5/10)
1st single dari abum ni. Agak tidak memberangsangkan dari segi prestasi dalam Billboard Hot 100. Merudum dan terus menyembah bumi. Honestly, after dengar album version yang very high quality barulah iols betul-betul suka lagu ni. Another up-tempo song yang kalau diamati sounds Britney-esque Gaga-esque Rihanna-esque. LOL. Sebab image "bad girl" and weirdo attires dalam official video dia kot. Tetap. Walaupon status sekarang adalah? "Mak Budak". Dah tengok video dia?

Yang kiri Lady Gaga's Bad Romance. Yang kanan Christina's Not Myself Tonight.

 

Deja Vu? KATANYA!

 

WOOHOO featuring Nicki Minaj (7.5/10)
Dengar khabar angin sepoi-duapoi bahasa katanya lagu ni 2nd single? OH WHAT A BAD CHOICE. Lagu ni macam OKAY. Intro menakutkan. Macam lagu Single Ladies pun ada noks. Beat dia quite addictive lagi-lagi time hook dan chorus dengar Nicki Minaj mulut macam pantat ayam bertih jagung meletup-letup membebel LICKY LICKY YUM YUM WITH A GREAT GUY katanya. Sundels khens? Tapi kebiasaannya Xtina akan release ballad as 2nd single. BUT WHY THIS ONE?!!! :nangis:

 

ELASTIC LOVE (9.5/10)
Omigawd omigawd omigawd!!! AI LOIKE!!! Dengar sekali dua ala-ala lagu dari album Back To Basics dia dulu. Retro bubblegum sangat! Reminisce jap iols kat lagu-lagu Kylie Minogue and Madonna tahun 80-an. Addictive nak mampos hoccayh! ELASTIC LOVE, EVER LASTIC LOVE, EVER LUSTING LASTING LOVE, SUCH A SPASTIC LOVE katanya. Suka!!! Sekali dengar mesti orang kata lagu dari zaman batu. Hiks.

 

DESNUDATE (7/10)
Intro currlast sangat uols! Very the club banger. Tapi errr… Haruslah juga kedengaran so Gaga-esque dengan slang spain/latino even Xtina memang dah ade record spanish/latina's song sebelum ni. And of course lagu ni catchy dengan Xtina mengerang kesedapan sepanjang bridge. AHH AHH AHH katanya keresahan kesedapan. Suara dia memang 1st class. Tapi denga sekali je cukup kot. Tak addictive. Hoho.

 

LOVE & GLAMOUR
Intro or skit untuk the next song. Biasa-biasa je Xtina cakap pasal Fashion and Glam.

 

GLAM (7.5/10)
So Madonna's BIGGEST hits VOGUE wannabe. Haha. Lagu ni ade club banger potential. Dari intro, hook, chorus, semuanya. Madonna ulang Vogue, Vogue, Vogue. Xtina pula Glam, Glam, Glam. First verse dia "Walk, Turn, Pose, Stop" tu sangat lah sama macam part "Strike the pose" dalam Madonna's Vogue. DAN juga kedengaran similar to Lady Gaga's "Walk walk fashion baby" or something dalam Bad Romance. Choy sangat! And lagu ni boleh jadi lagu tema Drag Queen. Adiq, Harfiz, Wan, take note. LARIKKKKKK!!!

 

PRIMA DONNA (8/10)
Tema lagu ni? So Beyonce's Diva. Tapi Beyonce ulang IMMA D-DIVA IMMA IMMA D-DIVA. Xtina pula IMMA PRIMADONNA IMMA PRIMADONNA IMMA. Katanya. Kalau uols suka lagu Ride by Ciara, Baby by Justin Bieber, Hard by Rihanna, Louboutins by Jennifer Lopez, HARUS uols suka lagu ni. Elemen-elemen lagu tadi tu semua ada. Paling jelas adalah beat Rihanna's Hard yang kena recycle dalam lagu ni. HARUSLAH! Producer sama. Hiks. Mula-mula dengar langsung tak best. Lama-lama denga, OMG THIS IS MY JAM katanya! AI LOIKE!

 

MORNING DESSERT
Intro untuk next song. Entah apa-apa jah dia mengerang moaning Good Morning katanya.

 

SEX FOR BREAKFAST (7/10)
1st slow jam song dalam album ni. Ah-mazing sangat harmoni dia dalam ni. Sexy as hell. Ala-ala sexy tapi relaxing gituh. Groovy je muziknya. Tapi tak sesuai nak buat lagu buaian masa mengantuk noks! Sebab Xtina always menyalak dalam apa jua lagu. Khennnn! Matila.

 

LIFT ME UP (10/10)
Currlast rating perfect ten gituh! Harussla! Ai loike! Track ni pun slow jam jugeks macam SFB. Best nak mati dan terus mampus terus masuk kubur gitoh lagaknya. Lagu ala-ala gini lagu wajib gittiew dalam Xtina's album. Ala-ala lagu Beautiful dalam Stripped, lagu Hurt dalam Back to Basic. Hoho. Single material. Linda Perry memang terror produce lagu macam mana yang suits gila dengan Christina's strong vocal. Well Done noks! Standing ovation!

 

Tahniah noks. Mek suker!

 

MY HEART
OH MY GOD! Comel nak mampos la!!! Skit ni dengar Jordan Bratman, husband Xtina ala-ala cubit anak deyols  iaitu Max sambil paksa-paksa " sing papa! say! sing! Max, show me how u sing like mommy!" katanya. Pastu Max adoably cakap "hah hah, mamaaaaa" katanya. COMEL NAK MAMPUS. AKU RASA NAK TELAN JE SI MAX NI! I SWEAR! Gituh.

 

Christina, Max and Bratman were spotted somewhere. Bak sini budak tu! Aiols nak telan! Grrrr!

 

ALL I NEED (7/10)
Lagu untuk anak ikan dia, Max. Sweety jazz lagu ni. Masih dalam mood slow jam hoho. Choy sangat track arrangement dalam album ni! By the way lagu ni agak memengantukkan. Tapi worth a listen la. Sekali cukupla khen? Larikkkk!

 

I AM (8.5/10)
Masih dalam mood slow track. Kemungkinan uols boleh tertidur bila sampai track yang ni. Choy! Sila bangun! Sebab lagu ni best! Takde la slow mana. Ala-ala Leona Lewis' Better In Time gituh. Ah maybe it's just me but whatever. Aiols suka lagu ni! Chorus dia best. Susunan muzik pon best. Memula slow then terus getting ear-friendly. Sweet. Juga antara lagu slow yang iols suka after Lift Me Up tadi.

 

YOU LOST ME (8/10)
Lagu yang fans sebut-sebut sebagai lagu yang sangat sesuai untuk jadi 2nd single instead of WooHoo. Iols kinda agree jugak. Buang masa je dia perform lagu ni kat Final American Idol arituh kalau dia tak release lagu ni. Sape suka lagu HURT dalam Back To Basics dulu, haruss suka lagu ni. Sebab memang identical to that song. Orchestral, blues and soft. Vocal dia jangan tanya. BEAST! BOW! OMG Xtina tolong jaga suara. Nanti dah kertu jadi macam Mimi noks! Kesian dia! :nanges:

 

I HATE BOYS (7.5/10)
OKAY. Club banging semula. Akhirnya. Khens. I HATE BOYS BUT BOYS LOVE ME. Katanya. Dalam chorus lagu ni dengar sikit-sikit macam lagu Prima Donna tadi. Adakah producer sama? Tidak. Hoho. Tapi lagu ni kejap sangat. Dua minit lebih jah. Next!

 

MY GIRLS (7.5/10)
Hoho juga lagu wajib yang mesti ada dalam album Xtina occayh. Tema very the Female Empowerment. Macam lagu Can't Hold Us Down dalam Stripped dulu. Cuma beat dia biasa-biasa jah. Lagu pop biasa. Tak strong macam Can't Hold Us Down dulu yang boleh buat funtart iols goyang secara automatic, electronic, supersonic. KATANYA! Ada rapping dalam ni. but I'm not sure suara siapa. Choy!

 

VANITY (7.5/10)
"I'm not cocky! I just love myself, bitch!" katanya kat intro lagu ni! Choy! Haha! Lirik lagu ni memang brilliant! "Mirror mirror on the wall, who's the fliest bitch of them all?! Never mind. I am." Choy sangat! Electronic beat dalam lagu ni juga ada club banger potential! Vocal dia tetap power belting sana sini. Last sekali dia nyanyi "Let us not forget who owns the throne" then anak dia sambung "YOU DO, MOMMY!". OMG comel nak mati. Mari telan Max sekali lagi! Hoho last track ini juga sesuai untuk Drag Queen. Again, take note, bitches! HAHA LARIKKK!

 

That’s all folks! Overall iols bagi 8.8/10. Not that bad. Kalau uols baca review kat mana-mana media, harussla deyols bashing Christina gila-gila. Khennn. Sebab? Beliau tidak mengamalkan hubungan yang baik dengan media. Hoho merasa.

 

Tapi Christina ade pesan sesuatu dalam lagu Not Myself Tonight. Tau tak dia pesan apa?

 

I feel brand new. And if you don’t like it, FUCK YOU!!!

Wednesday, May 26, 2010

CROCS: Isu Karut Yang Tiada Penghujung.

 

Okay. Entry kali ni straight to the point. Malas nak cakap banyak macam entry haram pegang anjing dulu tu.

 

Boleh tak jangan jadi bodoh noks? Sebabnya bangsa lain sekarang memandang umat Melayu ni sebagai bodoh. Stereotype. Tuhan bagi akal untuk berfikir. So janganlah membazirkan anugerah yang sangat berharga itu hokay?

 

First of all. Tak payah la nak melatah dengan isu kalimah ALLAH terukir indah kat kasut/sandals berjenama Crocs. Eh uols tak tau ke pasal benda ni nyoi? Harussla yang duduk jauh2 tu dinch tahu. Sebab benda ni hanya umat Melayu Islam jah yang macam kera kena belacan.

 

“OH KALAU BUKAN KITA YANG MELAYU ISLAM NI NAK TEGAKKAN, SIAPA LAGI?” katanya. Pathetic. Kenapa kalau ade isu je, semua melayu yang sentap? Memang yahudi ni anti dengan Melayu ke? Kenapa masyarakat Islam lain not even tahu-menahu pun tentang isu ni? YA. Masyarakat melayu jah yang kene momok-momok dengan benda ini.

 

So apa lagi? Seperti yang telah aku cakap kat facebook, pergi gantung kasut tu kat dinding. Sekali dengan botol Coca Cola yang kononnya ada bertulis Muhammad SAW. Tak payah lagi beli tulisan hiasan khat mahal-mahal dari Dubai, Syria segala.

 

Kalau ada yang kata benda ni kebetulan, NO, YOU ARE WRONG. Sebab benda ini bukan keBETULan tapi keSALAHan. Again, seperti yang aku cakapkan. Perlu ke benda yang tak ada tu nak di ada-adakan?

 

Tak ade kalimah Allah pun kat tapak kaki Crocs tu.

Ade la… Cuba ko check kat Crocs pasar malam.

Oh sorry. Off Road dengan Crocband aku bukan dari pasar malam.

So dah tengok belum?

Dah. Mana ada tulisan Allah? Tak ada huruf ALIF pun?  Suka nak ada kan benda yang tak ada kan? Sama macam logo Coca Cola dulu. Ada pulak main cantum-cantum baru jumpa La Muhammad La whatever entah. Nonsense.

Oh kalau takde huruf alif tu bukan Allah! Tu Lillah!

Oh memula saja menambah-nambah alif. Now nak kata tu Lillah pulak. Cukup-cukuplah membodohkan diri.

Tapi aku was -was la nak pakai dah.

Bodoh. Sapa suruh ko beli yang cap ayam. Tapi motif kau nak was-was segala?

 

Heheh tu perbualan aku ngan kawan aku via instant messenger. Kesian dia kena bodoh ngan aku. tapi aku pon selalu kene bodoh ngan dia wtf. Haha.

 

So tak payah lah nak melatah. Stop jadi paranoid. Yang penting yakin. Kau pakai kasut sebab nak melindungi kaki. Bukannya nak pijak nama Tuhan kau. Dan Allah takkan menghukum hambanya tentang perkara yang tidak diketahuinya.

 

Memang la kita kene kaji something tu dalam-dalam dan jangan main terima jer. HABIS YANG KO TERIMA BULAT-BULAT PROPAGANDA BODOH NI KAU DAH KENAPA?

 

Pening dengan mentaliti Melayu Islam keturunan nenek moyang ni. Asik nek mencari publisiti murahan jah.

 

So kalau memang lambang ORIGINAL CROCS itu TERBUKTI oleh pihak yang BENAR-BENAR ARIF bahawa ianya adalah kalimah ALLAH, barulah kita tahu. Dan jatuh hukum dosa kalau masih pakai kat kaki.

 

Daripada kehulu-kehilir menyalak pasal benda tak ada faedah ni, baik kau pergi menuntut lagi, betulkan bacaan kau dalam solat dan meningkatkan iman. Oh ya. Serulah sekali kepada seluruh kenalan ko supaya sembahyang penuh 5 waktu ya. Almaklumlah. Ko kan pejuang ummah.

 

Wallahualam.

 

P/S = Sangat menggelikan hati masuk page JAHANAMLAH CROCS kat facebook. Macam-macam komen. “BABI CROCS, SIAL CROCS, PUNDEK CROCS” katanya. Islam sangat kan?

 

P/P/S = Nanti ade sapa nak tolong cantum-cantumkan lambang adidas 3 line tu jadi kalimah Allah tak? Boleh buat bahan mencari publisiti tu!

 

P/P/P/S = Sape yang rasa nak buang Crocs kat tong tu baik jangan. Ade kalimah ALLAH tu uols!!!

 

P/P/P/P/S = Kenapa aku kedengaran agak cliche hari ni? LOL. Cliche but true.

 

P/P/P/P/P/S = Sorry tak banyak gambar rajah. Koser noks.

Tuesday, May 25, 2010

Uji Personaliti Anda! Di Sini! Cepatan!

 

Anda kurang yakin dan kurang pasti dengan personaliti jenis apakah yang diri anda miliki?

 

 

Dengan pantas! Bersiap-sedia dengan pen dan kertas atau tisu tandas atau apa sahaja yang uols boleh conteng untuk mencatat. Are you ready bitch? CHOY! Cepatla!!! Terhegeh-hegeh!

 

Here we go. Berikut adalah simple question yang akan menentukan jenis manusia apakah uols hokay! Oh please. Jawab dengan jujur. Sejujur yang boleh sebab ianya amat penting.

 

Berikut adalah skim permakahan. Sila kira sendiri!

A = 1 markah

B = 2 markah

C = 3 markah

D = 4 markah

E = 5 markah


SOALAN

1. Jenis filem kegemaran saya adalah:

A Romantik-Komedi-Lawak-Bangang.

B Thriller Suspense uols!!! Walaupon! Khen?

C Keganasan ala-ala perang gitoh! Vley?

D Porno. Ahh. Ahh. *moaning*

E Semua jenis filem yang pernah dihasilkan.

2. Di atas katil saya seperti:

A Mayat – Sejuk kaku sendu ala-ala tak bernyawa!

B Carpenter – Menggerudi papan dengan baik!Curlast!

C Ahli Politik – Tidak bermaya dan meracau-racau.

D Meriam buluh – Tembak peluru dengan hebat!

E Medan perang–Berantakan henjut sana sini! Meriah!

3. Pernah menipu dalam perhubungan:

A Sekali seumur hidup.

B Dua tiga kali sajorks.

C Empat kali, lima kali, enam kali, … ,n kali.

D Tidak pernah melakukukan hubungan katanya!

E Tak pernah tipu dalam perhubungan. *PROPAH!

4. Temu janji ideal adalah:

A Kat rumah jah! Sambil berpandangan ke siling.

B Jalan2 dan borak. feeling ko tu romantik sangat?

C Dress up berangan pastu flirt kat club.

D Dinner, tgk movie, diikuti beromen.

E TERUS MENGONGKHEK! KAU TUNGGU APA?!

5. Tujuan aku hidup adalah:

A Dah xde tujuan uols. Aiols mati pucuk.

B Menipu dan propah kat manusia sekeliling.

C Berusaha mendapatkan jawatan tinggi ala2 korporat pastu menghabiskan masa 8 jam sehari dalam cubicle ko menulis report itu ini. Tapi semuanya tidak akan dihargai oleh bos ko. Entah dia paham ntah tak. Vleyy?

D Mendapatkan duit sebanyak mungkin. Almaklumlah. Duit nak bawak masuk kubur noks!

E Sex. Sex. Sex.

 

Okay. Dah jawab? Sila jumlahkan markah anda dengan kadar segera! Cepat!!! Aiols dah x sabar nak tau apa result uols semua neh!!!

 

Ok tarik nafas semua… Kira betul-betul… Double triple check. Kalau salah kira kang naya anak orang noks! Ok dah???

 

NOK!!! CEPATLA POST RESULT DIA!!! NANGES TAU LEMBAP NAK MAMPOS!!!

 

Yelah yelah yelah! saba lah! Aiols pon nak having some fun jugeks sundels! OK TERUS!!!!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Resultnya adalah…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

OH. MY. GOD.

 

Tahniah kerana anda telah berjaya membuang masa dan membazir tempoh jangka hayat anda dengan menjawab soalan-soalan itu tadi noks. Serta masa yang dibazir untuk mengira markah anda.

 

Choy sangat. Benda ni was so yesterday. Tapi iols sangat tak paham motif benda lagho personaliti test bodoh ni popular balik sejak duajak tigajak ni. Kosser sangat! Lagi-lagi kat facebook! OH MY GOD. Shitty sangat!

 

Kau dah buat kuiz bangang neh dahla! Pastu yang ko publish kat wall tu apasal! SEMAK SAMUN kat news feed haku jah!!! AKU TAK NAK TAU LA PERSONALITY KO, SUNDELS! *Vley?

 

Mesti korang pon turut merasakan keluh kesah resah dihati bila tengok wall semak khen? Unless korang pon 2x5=10 jugeks buat kuiz bangang “SIAPAKAH WATAK ANDA DALAM NUR KASUT” pastu publish. KAN?

 

Oh dan yang tengah sangat popular sekarang. “SIAPAKAH WATAK ANDA DALAM ADAMAYAT” or something. OMG. Puh-lease. GET A GRIP BITCH! Sedarlah nok! SEDAR!!! Bahawa ko bukan Nur Kasut.

 

Hai uols. Aiols la Nur Kasut. Dah buat kuiz watak Nur Kasut? Tahniah! NAH MAKAN KASUT NI!!! *larikkkkkk

 

Tu antara contoh kuiz yang menyemak kat wall iols. Tolonglah faham. Soalan kuiz tu sendiri pon amat lah bangang. Contohnya tanya makanan kegemaran. Dan ko wajib memilih satu antara 5 makanan yang disenaraikan. YA AMPUN.

 

Pathetic noks!!! Macamlah ada 5 jenis makanan jah kat alam semesta ni uols! And the best part is ko kene pilih jugak, wajib suka salah satu makanan kat situ. What the fuck was that bitch?

 

So what kalau memang personaliti ko sama macam, adam mayat ke nur kasut ke apa-apa? Ade sape kesah? Ade kot. Kawan-kawan uols yang turut sama mengomen dan buat kuiz itu dengan gembira hati. Tahniah. Korang sama-sama mendapat watak yang korang idamkan. Dan caci maki iols. *Hiks.

Dan, akhir kata…

 

Takpayah la buang masa buat kuiz-kuiz tu nok. Membodohkan diri jah.

 

Kot kalau resultnya “TAHNIAH, ANDA BERPESONALITI UNIK!” pon, unik lah sangat kalau dah semua orang yang ambil kuiz tu, semuanya unik katanya! KOSER HOCCAYH!!!

 

P/S= Renung-renungkan! Dan selamat beramal~!

Wednesday, May 19, 2010

Wajahku Pucat Lesi Di Kala Gering

 

Terimalah buat julung-julung kalinya. Wajahku sewaktu pucat lesi di kala gering kaedahnya.

 

Aku sakit pon sempat posing hokay. Kau mampu?

 

Dah masuk hari ketiga iols tak sedap badan. Tapi kemuncaknya semalam apabila sakit-sakit badan dan pening kepala mula menguasai diri.

 

Malam tadi iols rase macam dah hilang pertimbangan diri okay. Merengek-rengek kat Mama. “Kepala nak pecah ma… Kepala nak pecah…” Katanya. “Ade haku kesah?” Tetiba mama iols jawab khen? Ok, gurau sajork. Ingat mak aku mulot busuk macam korang? *matila.

 

Ma… Pening ni ma… Tolong ma… Aiyyo amma…*Gambar Hiasan.

 

Siyes uols… Pening sangat malam tadi. Sampai tak boleh bangun waima duduk sekalipun. Bijik mata pun macam nak jatuh dari soket mata noks. So terpakse iols katup mata rapat-rapat kekdahnya! Kalau tersembul keluar kau mau ganti???

 

Kau mau ganti ke tidak?? Cepatan!!! Jawap donk!!! *seru Kak Bedah sambil menjegilkan bijiknya. OMG BIJIK KATANYA!!! larikkkkkkkkkkkkkkk

 

Makin hari makin terukla migrain iols neh. Sucks sangat. Sikit-sikit pening. Sikit-sikit muntah. Tekak pula amat loya. Bau pelik sikit, iols pengsan. Dengar lagu pelik-pelik sikit, iols pening kepala. Tengok warna-warna cerah meghelik sikit, terus muntah jelanak.

 

Symptom haram kejadah apa semua ini ha? Choy sangat!

 

APA??? Simptom mengandung kau kata??? AWAS!!! Kau hengat aku sundels macam kau??? HARUSSLA! *larikk

Setelah puas pening kepala muntah jelanak pelbagai, start la badan ni ala-ala lemah shahwat. MATILA STATEMENT. Lemah sangat okay. Tak bermaya karin mahupun maya bunga-bunga matahari. Suhu badan mula naik dan terus ala pucat gituh.

 

Sampai saat ini masih lagi menggigil2 macam orang diserang penyakit parkinson noks. Dari siang tadi tidur jah.

 

So sila lah mendoakan segalanya hanya yang terbaik untuk iols. Semoga sihat sejahtera Malaysia kekdahnya. Mari sambung tidur.

 

Jom tidur. Chantek kan iols feeling beraksi di atas ranjang. Kaoo mampoo? Tak mampu DIAM!!!

Thursday, May 13, 2010

Tertidur Menunggu Blog Loading! Sila Ringankan Blog Anda!

 

Pernah tak uols ala-ala tersengguk persis tawadhuk berzikir sewaktu blogwalking? YA, pernah! Aiols yakin jawapannya YA! Mengapa?

 

Kerna statistik menunjukkan bahawa 80% daripada blog yang aiols pernah kunjungi sepanjang 20 tahun 5 bulan hayat aiols kat muka bumi ini telah BERJAYA MEMBUAT AIOLS TERSENGGUK2 MENGANTUK MENUNGGU DIA HABIS LOADING HOKAY SUNDELS!

 

Tersembam muka menyembah bumi okay menunggu lama benau nak loading page uols!

 

Pulak tuh, lepas penat2 membuang waktu nak nunggu page loading, bila dah abis loading, isi kandungan blog yang haku loading adalah sangat nan hado!!! Choy sangat hoccayh!!! *matila carut korang.

 

Perasaan keciwa berbaur amarah aku dah tak dapat dibendung lagi hokay! Dahlah DiGi Internet hanjeng ni asik buat hal lately, pastu nak nunggu page korang abis loading pulak memakan tempoh hayat aku jah! Sapa yang patut dipersalahkan kat sini?

 

KAU!!! Kau yang menggatal nak blogwalking ke hulu ke hilir kau kenapa?!!! Dah tau blog berat sana sini yang kau masuk jugak menunggu apahal??? KAU DAH KENAPA???

 

Khennn matila iols jugak yang bersalah katanya. Hanjeng amat. Apa2 pon iols tetap nak salahkan internet service provider sebab koneksi dan kaverej macam lahanat. Dan juga uols semua. Nak kata bingai, reti buat blog. Nak kata pandai, buat blog berat2. Wattafak nyoi?!!! *larikkkkkk

 

Sudah!!! Back to the topic katanya. Hiks. So kat sini aku nak suggest kat uols apa yang iols rase perlu dibuat kat blog uols tuh supaya uols tak kene hamun babi pundek semua akibat terlalu lama nak loading page.

 

Tapi ni semua basic solutions jah nok. Nak cipta2 coding accelerate browser haku tak reti. Korang la yang terror coding2 ni kan. Kalo tak, takdenye lembap page korang tuh!!!

 

Pertama. SILA REMOVE SEGALA MALA GAMBA DAN GRAFIK KAT BLOG UOLS. Eh sahabat, ko ingat orang masuk blog ko nak tengok semua grafik babi terbang, gajah pusing2 lah, dengan pelbagai award sundels yang kau yang pelbagai kah? TIDAK YER. Termasuk jua flash segala. Aku benci.

 

Contoh grafik babi terbang or flying pig. OMG matilah gamba statik menjadi contoh. Asal ade okay. LARIK

 

Kedua. TOLONGLAH RESIZE IMAGE KEPADA SATU WIDTH YANG CONSTANT and NO HEAVY IMAGE PLEASE. Ni dengan image tunggang langgang alignment, pastu saiz besar kecik segala. Tu semua makan bandwidth disamping menghodohkan page ko ngan pic besar kecik terabur2.

 

Ketiga. KURANGKAN CODES DAN JAVASCRIPT. Kalo korang guna maha banyak javascript sana sini, tolonglah buang yang mana tak perlu. Then kalo ade nak guna jugak, compile semua script menjadi satu. Kan korng pandai sangat kan, kenapa tak buat?!

 

Skrip dan segala widget mengarut tu tak perlu okay. Kalo nak feeling blog lawa jugak, toloooonglah MINIMIZE-kan penggunaan scripts.

 

Keempat. BUANG SEMUA CALENDAR DAN JAM PENUNJUK WAKTU KAT BLOG KAU TUH. Eh hello, aku taruk jam pon, blog aku tetap loading laju hokay. Uols tuh, dengan jam, kalendar, zodiak, poll segala, SAKIT HATI AKU OKAY NAK LOADING LAMA2!!!

 

Kelima. BUANG LAH LAGU KA VIDIO KA RADIO KA ATAU APA2 YANG MELIBATKAN AUTO-STREAMING. Disamping membingitkan telinga aku, ianya juga menyakitkan jiwa aku sebab aku tak perlu pon denga lagu kau tu. Aku reti bukak youtube dan carik sendiri. PAHAM? Nanges! Eh halo, aku dah lama tak taruk lagu kat blog aku okay!

 

Okay tu aje kot yang basic2 senang nak paham. So iols buat entry ni dengan harapan, blog korang semua tak de la berat dosa lagi hokayyyy. Payah nak loading nok!!! Modem DiGi ni jugak yang selalu kene maki ngan aku!!!

 

Dan, tak perlulah nak hias blog ko lawa2 dengan segala mala benda yang akan memakan bandwidth. Simple2 sudah lah! Ingat lawa2 ade ramai pengunjung ke? TIDAK YER!

 

Tak percaya? Ade 1 website ni, interface macam hanjeng jer, tapi tetap NOMBO 1!!! Scroll ke bawah.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Hanjeng khen interface dia? Tapi pengunjungnya??? LETOPS JENAB OI!!! *larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

 

Oh ya! Kalo uols nak test berapa berat blog korang, KLIK SINI noks. Klik jah. Auto bukak kat tab lain.

 

Kalau result ala2 200kb kebawah, that’s good honey! Maknanya anda kurang kene maki ngan iols!!! Loike!