Thursday, May 13, 2010

Tertidur Menunggu Blog Loading! Sila Ringankan Blog Anda!

 

Pernah tak uols ala-ala tersengguk persis tawadhuk berzikir sewaktu blogwalking? YA, pernah! Aiols yakin jawapannya YA! Mengapa?

 

Kerna statistik menunjukkan bahawa 80% daripada blog yang aiols pernah kunjungi sepanjang 20 tahun 5 bulan hayat aiols kat muka bumi ini telah BERJAYA MEMBUAT AIOLS TERSENGGUK2 MENGANTUK MENUNGGU DIA HABIS LOADING HOKAY SUNDELS!

 

Tersembam muka menyembah bumi okay menunggu lama benau nak loading page uols!

 

Pulak tuh, lepas penat2 membuang waktu nak nunggu page loading, bila dah abis loading, isi kandungan blog yang haku loading adalah sangat nan hado!!! Choy sangat hoccayh!!! *matila carut korang.

 

Perasaan keciwa berbaur amarah aku dah tak dapat dibendung lagi hokay! Dahlah DiGi Internet hanjeng ni asik buat hal lately, pastu nak nunggu page korang abis loading pulak memakan tempoh hayat aku jah! Sapa yang patut dipersalahkan kat sini?

 

KAU!!! Kau yang menggatal nak blogwalking ke hulu ke hilir kau kenapa?!!! Dah tau blog berat sana sini yang kau masuk jugak menunggu apahal??? KAU DAH KENAPA???

 

Khennn matila iols jugak yang bersalah katanya. Hanjeng amat. Apa2 pon iols tetap nak salahkan internet service provider sebab koneksi dan kaverej macam lahanat. Dan juga uols semua. Nak kata bingai, reti buat blog. Nak kata pandai, buat blog berat2. Wattafak nyoi?!!! *larikkkkkk

 

Sudah!!! Back to the topic katanya. Hiks. So kat sini aku nak suggest kat uols apa yang iols rase perlu dibuat kat blog uols tuh supaya uols tak kene hamun babi pundek semua akibat terlalu lama nak loading page.

 

Tapi ni semua basic solutions jah nok. Nak cipta2 coding accelerate browser haku tak reti. Korang la yang terror coding2 ni kan. Kalo tak, takdenye lembap page korang tuh!!!

 

Pertama. SILA REMOVE SEGALA MALA GAMBA DAN GRAFIK KAT BLOG UOLS. Eh sahabat, ko ingat orang masuk blog ko nak tengok semua grafik babi terbang, gajah pusing2 lah, dengan pelbagai award sundels yang kau yang pelbagai kah? TIDAK YER. Termasuk jua flash segala. Aku benci.

 

Contoh grafik babi terbang or flying pig. OMG matilah gamba statik menjadi contoh. Asal ade okay. LARIK

 

Kedua. TOLONGLAH RESIZE IMAGE KEPADA SATU WIDTH YANG CONSTANT and NO HEAVY IMAGE PLEASE. Ni dengan image tunggang langgang alignment, pastu saiz besar kecik segala. Tu semua makan bandwidth disamping menghodohkan page ko ngan pic besar kecik terabur2.

 

Ketiga. KURANGKAN CODES DAN JAVASCRIPT. Kalo korang guna maha banyak javascript sana sini, tolonglah buang yang mana tak perlu. Then kalo ade nak guna jugak, compile semua script menjadi satu. Kan korng pandai sangat kan, kenapa tak buat?!

 

Skrip dan segala widget mengarut tu tak perlu okay. Kalo nak feeling blog lawa jugak, toloooonglah MINIMIZE-kan penggunaan scripts.

 

Keempat. BUANG SEMUA CALENDAR DAN JAM PENUNJUK WAKTU KAT BLOG KAU TUH. Eh hello, aku taruk jam pon, blog aku tetap loading laju hokay. Uols tuh, dengan jam, kalendar, zodiak, poll segala, SAKIT HATI AKU OKAY NAK LOADING LAMA2!!!

 

Kelima. BUANG LAH LAGU KA VIDIO KA RADIO KA ATAU APA2 YANG MELIBATKAN AUTO-STREAMING. Disamping membingitkan telinga aku, ianya juga menyakitkan jiwa aku sebab aku tak perlu pon denga lagu kau tu. Aku reti bukak youtube dan carik sendiri. PAHAM? Nanges! Eh halo, aku dah lama tak taruk lagu kat blog aku okay!

 

Okay tu aje kot yang basic2 senang nak paham. So iols buat entry ni dengan harapan, blog korang semua tak de la berat dosa lagi hokayyyy. Payah nak loading nok!!! Modem DiGi ni jugak yang selalu kene maki ngan aku!!!

 

Dan, tak perlulah nak hias blog ko lawa2 dengan segala mala benda yang akan memakan bandwidth. Simple2 sudah lah! Ingat lawa2 ade ramai pengunjung ke? TIDAK YER!

 

Tak percaya? Ade 1 website ni, interface macam hanjeng jer, tapi tetap NOMBO 1!!! Scroll ke bawah.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Hanjeng khen interface dia? Tapi pengunjungnya??? LETOPS JENAB OI!!! *larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

 

Oh ya! Kalo uols nak test berapa berat blog korang, KLIK SINI noks. Klik jah. Auto bukak kat tab lain.

 

Kalau result ala2 200kb kebawah, that’s good honey! Maknanya anda kurang kene maki ngan iols!!! Loike!

12 charutan:

hamba Allah said...

blog sapeeee nih nyahhh.fefeeling divas hoccay..hengat diri uos tu vagussss sgat kew nak komen blog orang segala..

sukahati mak bapak diorang ler nak letak apa2 pong kat blog..yang ko kesah apesal nyahhh..ada dia minatk duit kat ko..yang ko pong satu..apesal ko blogwalking kat blog diorang yang hazab noks....


nota bulu kaki : motipppp nak kena tulis captcha gak bile nak komennn..hazab nyerr blog...

.:iss:. said...

eh hello jalang!!! ni belog haku!! sukahati aku lah nak tulis apa!! kau dah kenapa????

baidewey aku buat captcha sebab taknak kene spam okayyy. biasalah, belog hot macam ni slalu sangat kena spam ngan hanj macam uols..

amoi said...

aku dah check load blog aku 26 saat dengan 60.16kb. aku selalu check kat http://tools.pingdom.com/. situ lagi clear dia punya result. dia akan tunjuk Javascript mana yang berat. CSS mana yang berat.

btw, aku pun benci dengan flash2 ni. T.T. bagus entri ini.

blog aku berat tak? sebab blog aku byk guna gambar. header. background. uihh. byk gambar. T.T

hamba Allah said...

heyyy sundellllll.....aku tau ler ni blog ko noks..motipppp nak sentap..aku bg komen positf hoccay..wei pondan kertu cube ko letal chatbox siket..leh chit chat noks...kwkekwkekw..mcm blog seleberiti lak khenn walhal nan hado jah....

apa curlastttt blog2 nie noks..baik uols wat website jah.....blog nie byak sgat dah..mcm takder sambutan iols nengok..

motipp uols pakai profile pix sam bangpes yang ketek tu noks..ewwww mak jumpa heols tyme AJL aritu..ewwwwwwwwwwwwwwwww..

hot lah sgat blog ko noks...awat x tersenarai pong dalam search engine..hot dalam mimpi kew....bile lah blog uols nie standing blog abe Ben Ashaari gitewwww..uols mampu kew...

atau uols nak saing dgan joe lee n azwana alia yang kertu tu noks.

nota blu kaki ; jgan saman iols sudah..esok iols balas komen uols yang fefeeling suci noks....

Amore said...

iss... blog ak ave 0.02 s... n load 1.46s.. berlari2 bwdth...okay...
jgn marah ak k.. dosa.. hahah.. n silahlah streamyx... through my windows...

Nota tgn: ak jd promoter tm lepas dpt brg free lepas wat keje amal 6 bln kat sana... hahah... oren lah sgt..

.:iss:. said...

amoi: oh thanks for that link.. haha.. aku punya blog ni sangatla sikit javascript. hopefully laju dan bebas caci maki.. hahaha

amore: muahaha sib baik blog uols laju. kalo tak, TAHNIAH! anda termasuk dalam senarai maki hamunku saban hari! hahahaa

hamba tuhan: eh uols kenapa??? BUTA ke hapa??? tak nampak dah chatbox kat tepi tu? ke pandangan uols dah digelapkan?? awas!! dua kali jemahat, gol la uols!!! eh sukahati iols la nak taruk gamba hape!! kau dah kenapa??? ben ashari whooo? ade aku kesah????

hamba Allah said...

ye kew noks..motippp mak tak nampak ada chat box kat tepi tu...mati lah iols uols kate iols 2 jumaat lagi..esok dah Jumaat yang pertama..so next week Jumaat yang last...

jgn2 sentap2 noks..mak tau uols pening kepala sambil nampak bintang gitewww..iols x mampu hoccay

Syafi'ie Spuan said...

I like post ini seberapa byk!!!

Tp iols xphm nak baca reuslt die la...T__T *nanges*

Ape maksud Size:174.48 KB, Load Time: 1.48 seconds, Average speed per second:0.01 seconds

T__T sila bagik tunjuk hajar yeah!

Uols tersungguk2 xbila nunggu iols nye blog T__T..*matila bagik soalan yang mendebarkan*

.:iss:. said...

hamba allah: iols lagi bertambah pening layan uols nok.. bleyyyy

P.E.: 174kb tu menuju ke arah 200kb.. agak berat jugak la noks... ade harapan jugak la kalo nak kene maki vleyyyy.. tapi setakat ni iols maki light2 jah kalo blog uols lambat loading. matila dusta. hyahahahaha

Liyanaa. said...

ALOLO comel betul lah u ni, nak sign pliss <3

Drama Mama said...

hahahahaha kelakar ok! blog i pun lambat loading la kot eh. jap nak check. eh check kat mana tadi?

*tak abeh dok gelak lagi*

http://twinkywinkystars.blogspot.com

ZACK ENTRY said...

begantung kepada apa jenis template jugak..ada template berat..lagi bertambah widget, lagi berat..ada template ringan..widget banyak mana pun ringan tapi tak ada la sampai penuh widget pun ringan..




kalau rasa loading sesebuah blog itu berat, rajin2kan komen kat blog dia kata blog dia lambat loading..guna bahasa yang baik dan empunya akan jawap dengan baik



*jangan suruh dia buang itu ini lagi..bila dia tanya rasa-rasa kat mana yg berat??baru kita bagi pendapat..


salam singgah..